2.9.09

Veřejná láska a novinářská etika

Novinářská etika je pojem, který jsem poprvé zaslechla z úst Stáni. Jsou to téměř nehmatné normy, které ukazují, co je v novinářské branži ještě vkusné, a co už zavání hrubostí a "bulvárnem".

Zaujal mne nápad Reflexu uveřejnit, po obdobném portrétu JXD s jeho snoubenkou, na titulce fotomontáž těla Jiřího Paroubka s manželkou Petrou ve stejné pozici. Nutno dodat, že jde o napodobeninu legendární fotografie Johna Lennona a Yoko Ono. Nejdřív jsem vesele zajásala nad schopností společenského týdeníku Reflex zaujmout a pobavit, zparodovat snahu Paroubkovic dua vetřít se voličům do všech možných míst zuby nehty. Pak jsem si pátrala dál: Původní fotografie, která se v roce 1980 objevila na titulce časopisu Rolling Stone, vznikla pět hodin před smrtí Johna Lennona. Fotografka Annie Leibovitzová přijela toho dne za manželi Lennonovými fotit na titulku pouze Johna, ten ale trval na tom, aby na portrétu byla i jeho žena. Fotografie je velmi silným vyjádřením jejich vztahu a pět hodin po svém vzniku získala ještě daleko hlubší význam, když střely vypálené sociopatem Markem Chapmanem ukončily život jednoho z nejvýznamnějších umělců dvacátého století. Tak osud zamíchal kartami v životě největší osobnosti bývalých Beatles osmého prosince 1980 v New Yorku.

V srpnu 2009, o téměř třicet let později, v jedné malé zemi ve středu Evropy, je tento symbol silné lásky a lidské velikosti parodován, zesměšňován a využíván, aniž by někdo slovem upozornil na jeho původní význam. Jiří Paroubek a jeho Petra se českým novinářům jistě ubrání, nakonec ještě z celé akce vytřískají, co půjde. Kdo ale ubrání symboly?

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

...symbol reprezentuje realitu, dočasne; nie je dôvod brániť symboly, ak stratili v čase svoju podstatu, resp. nie je dôvod brániť symboly, ak "útokom" na ne sa v diskusii pripomenie pôvodný význam (napr. kresťanský kríž)... myslím si, že ak niečo skutočne žije, tak mediálny útok to len posilní . prajem ti pekný deň a píš ďalej, dobre sa to číta :)

peter
novak666@pobox.sk